Verhalen

Pluk de tijd van het juiste ogenblik! En aanhoor één van de vele verhalen die ik op het repertoire heb staan. Daarnaast ga ik graag op zoek naar verhalen die passen bij het thema of karakter van uw bijeenkomst. (Dan heb ik wel enkele weken voorbereidingstijd nodig.)

“De ezel”.

Zo maar een greep uit het verhalenrepertoire:

“Waarom de zee zout is”, duur ong. 15 minuten.
Er was eens een hele arme visser. Heiko heette hij. Hij was zo arm dat zijn kinderen al een hele tijd niets te eten hadden gehad. Hoe hij ook zijn best deed, zijn netten raakten maar niet vol. Dat kon zo niet langer …
Een verhaal over een zoektocht naar het onbekende, waarbij boontje om zijn loontje komt.

“De weddenschap van de kalief”, duur ong. 20 minuten.
Dit Arabische verhaal gaat over een gierige en wrede kalief die een grote zwak had voor weddenschappen. Hij was echter zo gierig, en zo wreed dat hij altijd zelf de voorwaarden van zijn weddenschappen bepaalde, zodat hij geen enkel risico liep. De hovelingen zochten dan ook duizend en een voorwendselen om niet met hem te hoeven wedden, en hij verveelde zich daarom zo …
Een verhaal over twijfel en onzekerheid.

“Kleine Klaas en Grote Klaas”, duur 45 of 60 minuten.
Er waren in een stad twee mannen die beiden dezelfde naam hadden: beiden heetten ze Klaas, maar de ene bezat vier paarden en de andere slechts één. Om hen nu uit elkaar te houden noemde men hem met de vier paarden Grote Klaas en hem met maar één paard Kleine Klaas. In dit verhaal zult u horen hoe het hen verging, want het is werkelijk gebeurd! Een verhaal over verblindende hebzucht, waarin de verteller de verschillende rollen uitspeelt.

“De studenten en de koe die geit was”, duur 30 minuten.
Een boer die niet één van de slimste was, ging met zijn koe naar de markt. Drie studenten zagen hem in de verte aankomen en besloten hem een kool te stoven. Eén van de studenten liep de boer tegemoet en vroeg hem: “Boer, voor hoeveel verkoop je jouw geit?” Een verhaal over boerenbedrog, waarin de wraak van de boerin niet mals blijkt te zijn.

“Wolven in de Kerstnacht”, duur 25 minuten.
Het gebeurde in een land dat zo dichtbij de koude Noordpool ligt, dat de winter er wel driemaal langer duurt als hier. De dagen zijn omstreeks het midden van de winter zó kort dat het haast geen dag genoemd mag worden. Voor het goed en wel licht is geworden, komt de avond al weer. Een boer spant zijn paard in voor de slee om een tocht naar de stad te gaan maken. Hij gaat dingen kopen voor Kerstmis… Op zijn weg van en naar huis maakt hij een ijzingwekkend avontuur mee. Een Kerstverhaal over hoop en vindingrijkheid.

“De legende van Winus Monkels”, duur 15 minuten.
Het is al weer meer dan vier eeuwen geleden dat zich op de zompige gronden van de Hasselt te Tilburg de struikrover Winus Monkels schuilhield. Winus was een woeste man: zijn ogen glommen als kooltjes, zijn nagels waren even zwart. Drie gelige tanden staken er uit zijn wrattige lippen, en als hij liep was het net of er een reuzenpad kwam aangelopen. Een legende over de stichting van de Mariakapel in het moeras van de Hasselt bij Tilburg.

Of …

“De mysterieuze koning”, “De doedelzakspeler van Tipperary”, “De moord op Giovanni Castioni te Oirschot”, “De moord op drossaard Jean de Marcq te Oirschot”, “De spin in de stal”, “De jongen die een erwt vond”, “De jakhals, de tijger en de baviaan”, “Het zilveren woud”, “De lama en de timmerman”, “De arme en de rijke”, “Waarom de eik zijn blad vasthoudt”, “Het kindje in de wieg”, over het ontstaan van de Biesbosch na de Elisabethsvloeden 600 jaar geleden. Of… Of… Of…