Dagboek van een gek

De Oekraïense schrijver Nikolaj Gogol schreef in 1835 het verhaal in de vorm van een dagboek. ‘Dagboek van een gek’ vertelt over de lage ambtenaar Aksenti Ivanovitsj Loopbaan, die niet is opgewassen tegen het leven. Hij loopt helemaal vast in de wondere wereld van de liefde en de macht. Zijn liefde voor de dochter van de directeur en de wens om carrière te maken luiden zijn ondergang in. Hij zit gevangen in zijn eerzucht. Wanneer hij in het gekkenhuis stokslagen krijgt, denkt hij dat het een ritueel betreft dat bij zijn kroning tot de koning van Spanje hoort. Hij heeft een flink conflict met de samenleving en delft het onderspit.

Deze dramatische ontwikkeling is doorspekt met absurde humor; daarin was Gogol zijn tijd ver vooruit. Spel, aankleding en muziek maken de novelle tot een monoloog met elementen die ook nu in het leven nog steeds struikelblokken kunnen zijn.

Samen met regisseur Jan Adriaans (bekend van theatergroep Keskenoate) bewerkte René de novelle over het treurige bestaan van de hoofdpersoon Aksenti tot een solo theatervoorstelling. De virtuoze accordeonist Wim Ruis (bekend van Ot Azoj, de Coup en Zeevonk) doorweeft deze voorstelling met prachtige Oekraïense muziek.

Op 4 november 2023 ging ‘Dagboek van een gek’ in première.

Deze voorstelling mag gezien worden. Daarom zijn wij op zoek naar kleine bijzondere speelplekken.  

Enkele recensies van toeschouwers:
“Prachtige vertolking van deze rol die je op het lijf is geschreven René! En de muzikale intermezzo’s zijn ook niet te versmaden! Een top voorstelling!” (Jan Lieve Weeda)

“Gisteren de vertolking van ‘Dagboek van een gek’ van Nikolaj Gogol gespeeld door René Zeebregts mogen bijwonen. ‘Mogen”want het voelde niet als een voorstelling waarvoor ik een kaartje had gekocht, maar het bijwonen van een intieme vertelling van iemand die langzaam van de rails gaat. Fenomenaal vertolkt door René. Ik heb zijn relaas nog lang bij me gedragen.” (Ruud Merks)

“Mooi en indrukwekkend…de opbouw tot krankzinnigheid. Het kleine zaaltje maakte het nog indringender! Zo dicht op de huid. Een rol die goed bij je past. Het absurde uitvergroten. Prachtige en ingeleefde mimiek. Wim Ruis weefde zijn accordeonspel er omheen. Een soort dans tussen de personage en de muzikant. Mooi afgestemd. Pluim ook voor Jan Adriaans.” (Marijke Menken)

De Oirschotse Rini is een week nadat ze de voorstelling zag tijdens het Kubusfestival in Middelbeers nog danig onder de indruk. “Overweldigend geweldig!”, zo vat ze haar beoordeling van Dagboek van een Gek kernachtig samen. “Het decor is sober, maar René Zeebregts neemt je volledig mee op sleeptouw in zijn woordenstroom, intense emoties en intieme bespiegelingen, om je vervolgens weer weg te smijten. Je zag soms mensen even hun handen voor de ogen doen; zo heftig zijn de dingen waarin je wordt meegezogen. Knap hoe je wordt meegezogen in de transformatie in zijn hoofd. Samen met de subtiele muziek – dan weer dreigend, dan weer luchtig – is het echt een geweldige en voelbare ’totaalervaring’. Ondanks dat het stuk twee eeuwen oud is, voelt het totaal niet gedateerd. Ook nu nog zien we de verwarde mensen in onze samenleving, die er buiten vallen en de realiteitszin verliezen. Toeschouwers waren compleet ondersteboven. Na afloop was het even echt stil en hoorde je vervolgens: “Wauw!” (Uit Oirschots Weekjournaal 15 november 2023. Zie het volledige artikel hieronder.)

“Ontzettend goed René. Knap om in je eentje het publiek bijna anderhalf uur te kunnen boeien. Wim Ruis en jij zijn een geweldig team. Hij begeleidt jou op ’n perfecte manier, voelt jou haarfijn aan en past de muziek op de accordeon op een gevoelige manier aan. Het was heel bijzonder.” (Linda Liebregts-Beks)

“Respect René! Bijzonder knap en invoelbaar neergezet. Gaat dat zien mensen, gaat dat zien!” (Ursula Willemse)

 • VOORLOPIGE SPEELLIJST:

  – 17 oktober: besloten try-out op uitnodiging
  – 4 november (19:30 u.) en 5 november (14:30 u.) 2023:
  Première in Tafdak te Middelbeers, als onderdeel van Kubus Festival 2023. www.kubusfestival.nl
  – 23 en 24 november 2023: de Kerk te Oostelbeers. Aanvang: 20:30 u.
  Reserveren kan via www.kerkoostelbeers.nl
  – 20 december 2023: besloten voorstelling voor toneelvereniging Keskenoate, Tafdak te Middelbeers.
  – 12 en 13 januari 2024: Boterkerkje te Oirschot. Aanvang 20:30 u. Zie ook: Dagboek van een gek’, in het Boterkerkje. – Het Boterkerkje
  Reserveren kan al via info@verteltheaterzeebregts.nl U krijgt dan een bevestiging van mij. Kaartjes afrekenen aan de kassa: € 15,00.
  – 2 februari 2024: biologische boerderij het Schop te Hilvarenbeek. Een prachtig bedrijf, op een prachtige plek waar gastvrije mensen wonen. U kunt reeds reserveren: Bioboerderij t Schop — Dagboek van een gek (hetschop.nl)
  – 24 februari 2024: het Cantinetheater te Budel-Dorplein.
  Rond 1900 gebouwd voor de arbeiders van de zinkfabriek in het dorp. Met een prachtige zaal die tot de jaren ’70 als ontspanningsruimte, theater en bioscoop heeft gediend en erna behouden is gebleven dankzij een groep dorpsbewoners. Zie: www.cantinetheater.nl
  – 9 maart 2024: Pitboeltheater te Sittard-Geleen. Aanvang: nog onbekend
  Reserveren kan via reserveringen@pitboeltheater.nl (Contant betalen aan de kassa. Een kaartje kost 15 euro.)
  – In de planning: 23 en 24 maart 2024: Huiskamertheater van Wim en Maud, Tilburg. Nader nieuws gaat zeker volgen!
  – 6 april 2024: Theaterboerderij Boeket, Nederweert. Landelijk gelegen, in het buitengebied van Nederweert op een prachtige locatie. Zie www.theaterboerderijboeket.nl (ook voor reserveringen)
 • TIPS BLIJVEN WELKOM, DE VOORSTELLING MAG GEZIEN WORDEN!

Hieronder vindt u twee korte interviews met regisseur Jan Adriaans en acteur René Zeebregts.

De onzichtbare hand van Jan Adriaans – YouTube

Verteltheater René Zeebregts speelt Dagboek van een gek – YouTube